U bent nu hier:
  • Home
  • Service en onderhoud

Service en onderhoud

Onbezorgd fietsen begint bij een vakkundige werkplaats

Een fiets is een “assemblage” product. In de fabriek worden alle afzonderlijke onderdelen aan het frame gemonteerd. Een fiets is ook een “systeem” waarbij alle onderdelen met elkaar in verband staan. Rijklaar maken houdt in dat alle boutjes en moertjes, kabels, lagers, remmen, ketting en tandwielen worden nagelopen en vastgezet en daarbij als één systeem op elkaar worden afgesteld. Vakkundig rijklaar maken draagt bij aan veiligheid en fietscomfort en voorkomt versnelde slijtage en onnodige storingen.

Controle beurt
Door ingebruikname van de fiets wordt “het systeem” belast en werken alle onderdelen wat op elkaar in. Hierdoor kan kleine speling ontstaan bij o.a. de remmen, versnellingen, ketting/tandwiel en spaken. Tijdens een controlebeurt, bij voorkeur binnen drie maanden wordt dit alles nog eens nagesteld. Deze controle- of nastelbeurt is belangrijk voor een langdurige zorgeloze werking van de fiets.

Periodiek onderhoud
Urban Wheelz Center adviseert om een keer per jaar de fiets voor een stel- en smeerbeurt aan te bieden. Tijdens het controleren en opnieuw afstellen van “het systeem” wordt ook gekeken naar sporen van slijtage en kunnen onderdelen (met name banden, ketting en tandwielen) preventief worden vervangen. Er wordt gewerkt aan de hand van een zogenaamde 40-punten checklist.

Halen en brengen
Een bakfiets is te groot en te zwaar voor de fietsendrager. Sowieso is het met kleine kinderen en een drukke agenda erg lastig om ook nog eens de (kapotte?) bakfiets te brengen. Dit kan dagelijks binnen de regio Geldrop/Eindhoven en op afspraak binnen het verzorgingsgebied Amsterdam – Utrecht – Rotterdam – Arnhem/Nijmegen – Maastricht. Neem contact op voor de mogelijkheden.