U bent nu hier:

De ene bakfiets is zeker de andere niet !

door Jos de Win, Bakfiets-expert

19 maart 2018
De ene bakfiets is zeker de andere niet !

Bakfietsen zijn er in verschillende kwaliteitsniveaus. Van de buitenkant kun je het moeilijk zien maar ook bij bakfietsen zijn er grote verschillen in kwaliteit.

Er kunnen grofweg drie kwaliteitsniveaus worden onderscheiden:

Budget bakfietsen
Deze budget bakfietsen kosten nieuw tussen € 599 en € 1100 en met trapondersteuning tussen de bedragen € 1.399 en € 2.000. Er zijn nogal wat merken aktief in dit prijssegment waarbij reklame of akties de indruk kan wekken dat u met kwaliteitsbakfietsen te maken heeft. De bakfietsen zijn gemaakt om voor deze relatief lage bedragen te kunnen worden verkocht. Hoewel deze fietsen vaak wel dezelfde specificaties lijken te hebben is de kwaliteit van wielen, frame, lak, hout en standaard allemaal minder. Dat kwaliteitsverschil openbaart zich pas tijdens het gebruik door onder ander zwaarder trappen, meer kans op storingen, versnelde slijtage en snellere afschrijving. Deze fietsen zijn voor regelmatig gebruik, zeker ook gedurende een langere periode NIET aan te bevelen.

Kwaliteitsbakfietsen
Kwaliteitsbakfietsen zijn samengesteld uit hoogwaardige onderdelen welke zijn geselecteerd om gedurende een langere periode intensief te kunnen worden gebruikt. Het prijsniveau van deze bakfietsen start daardoor bij een bedrag van € 1.500 en loopt door tot circa € 2.500. Trapondersteuning van een vergelijkbaar kwaliteitsniveau heeft een meerprijs van € 1.000,- tot € 1.500. Stevigheid van wielen en frame, weer-ongevoeligheid van de bak, functionaliteit van standaard en tent zijn beduidend beter dan bij bakfietsen in het budget segment. Kwaliteitsbakfietsen zijn uitermate geschikt voor regelmatig intensief gebruik. Met regelmatig onderhoud blijft de kwaliteit en fietscomfort van deze bakfietsen ook over vele jaren gewaarborgd.

Specials
Een speciale categorie bakfietsen zijn de “Specials”. Deze bakfietsen onderscheiden zich door afwijkende vormgeving en bijzondere functionaliteiten. Bij aanschaf van dergelijke fietsen is het ten zeerste aan te bevelen om eerst deskundig advies in te winnen of de betreffende bakfiets wel degelijk geschikt is voor de specifieke situatie. Prijzen van dergelijke bakfietsen lopen uiteen van circa € 1.800 tot zo’n € 5.000.

Ervaring in levering én onderhoud
Urban Wheelz Center heeft bijna 10 jaar ervaring in zowel levering, onderhoud als ook reparatie van meer dan 30 verschillende bakfietsen van minstens 13 verschillende merken van uiteenlopende kwaliteitsniveas. In combinatie met de praktijkervaring van meer dan 1000 gebruikers heeft Urban Wheelz Center voor iedere situatie een passend bakfiets-advies.

Plaats een reactie